Din ce cauza RM nu are inca adoptata editia 2008 a standardului ISO 9001 ca standard national?


La numai două săptămâni după apariţia noii ediţii a standardului internaţional ISO 9001:2008, comitetul tehnic CT 56 – Managementul calităţii şi asigurarea calităţii a adoptat standardul internaţional ca standard român, oare Republica Moldova nu are nevoie de editia noua a acestui standard? Raspunsul este cunoscut de catre toti dar din ce cauza acest standard nu este adoptat ca standard national este mai putin cunoscut. As vrea mai intii sa descriu in plan simplist care este procedura de adoptare a unui standard international/european ca standard national. Procedura de adoptare a standardelor europene ca standarde şi prestandarde naţionale este prevăzută în “COD DE BUNĂ PRACTICĂ ÎN DOMENIUL STANDARDIZĂRII”, CBP 1–21:2007 , iar a standardelor internaţionale în CBP 1–12:2007. Ea se bazează pe regulile practicate de organismele europene de standardizare CEN/CENELEC, respectiv pe prevederile metodologice de adoptare a standardelor internaţionale ca standarde europene cuprinse în Regulamentul Intern CEN/CENELEC şi pe Procedura de traducere stabilită prin CEN System handbook. Pentru realizarea versiunii moldovenesti a unui standard european sau internaţional care se adoptă se parcurg următoarele faze principale:

 1. înscrierea în programul de standardizare a standardelor europene sau internaţionale care se adoptă;
 2. traducerea textului uneia din versiunile oficiale;
 3. redactarea textului coperţii, peambulului naţional, anexelor naţionale şi a ultimei pagini;
 4. verificarea şi corectarea versiunii moldovenesti;
 5. difuzarea versiunii moldovenesti către membrii comitetului tehnic (CT) de profil;
 6. definitivarea textului versiunii moldovenesti pe baza eventualelor observaţii ale membrilor ;
 7. aprobarea versiunii moldovenesti şi adoptarea standardului european sau internaţional ca standard moldovean;
 8. publicarea standardului moldovean.

Dupa cum se vede procedura e suficient de complexa si necesita suficiente resurse intelectuale si financiare. Problema cea mai mare in acest proces o constituie lipsa expertilor din domeniu cunoscatori ai limbii engleze la nivelul corespunzator. Desigur ca este posibila si preluarea standardului international ca standard national dar cine va avea nevoie de el daca acesta este in limba engleza sau franceza. Cineva poate sa intrebe cum de avem editia 2000 a lui ISO 9001 adoptata ca standard moldovean. Iata si raspunsul, in aprilie 2005, la Bucureşti are loc semnarea unui Acordului între Asociaţia de Standardizare din Romnia (ASRO) şi Departamentul Standardizare şi Metrologie al Republicii Moldova. Prin acest acord sau stabilit condiţiile şi limitele de adoptare ca standarde moldovene (SM) a standardelor romane, precum şi orice modalităţi concrete de cooperare între cele două organisme de standardizare. In baza acestui acord au fost adoptate ca standarde moldovene 654 standarde romne, din ele 255 standarde armonizate cu standardele ISO/CEI şi 152 identice cu standardele europene EN. Sigur ca asa un acord era mai mult decit avantajos pentru RM, mai mult ca atit, fostul Departament de Standardizare şi Metrologie al Republicii Moldova avea si un venit suplimentar in urma comercializarii acestor standarde care era considerat de unii specialisti din domeniu ca fiind nejustificat si incorect odata ce standardele erau preluate in baza acordului cu costuri cu mult mai mici.

Semnaturi (2)

 

2 Responses to Din ce cauza RM nu are inca adoptata editia 2008 a standardului ISO 9001 ca standard national?

 1. A says:

  Nu aveti informatie completa – este o cale mult mai simpla – de a prelua standardul tradus de Romania.Asa si s-a procedat pina in prezent, doar ca acum probabil nu se mai mentin legaturile de colaborare de cindva… Printre altele, Moldova nici nu are dreptul sa traduca standarde internationale, chiar daca ar avea specialisti.Sinura tara care are dreptul (primit de la ISO) de traducere in romana este Romania – si e logic – nu pot fi citeva traduceri in romana a unui singur standard international.

  • Ion MUNTEAN says:

   Cu tot respectul va spun ca i-mi este cunoscuta procedura de adoptare a standardelor internationale ca standarde nationale. Aveti dreptate, RM nu are dreptul sa traduca standardele ISO si sa le adopte ca nationale dar aceasta nu inseamna ca nu poate/putea optine acest drept sau sa aiba membri in comitetul tehnic Roman. Subiectul acestui articol sa axat anume pe relatiile RM-Romania care nu probabil dar cert ca sau stins si am incercat sa evidentiez si din a cui cauza sa intimplat acest lucru, poate pe viitor vom sti sa apreciem la justa valoare beneficiile si ajutorul pe care le primim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: