Ziua Profesorului


profesorilor mei

Entuziasmul, devotamentul si speranta ca veti fi apreciati la justa valoare au fost si continua sa ramina izvorul fortelor care va ajuta sa faceti fata acestei profesii cu demnitate. Va urez noi forte si optimism, poate va veni o zi cind educatia, ceea ce serveste inceputul fiecaruia sa fie apreciata la justa valoare.

In septembrie anul acesta am pasit si eu in rindul profesorilor cu toate ca pina a ajunge “Profesor” am multe de invatat. Nu vreau sa vorbesc in acest articol despre situatia profesorilor din Republica Moldova dar nu pot sa nu vorbesc despre importanta si rolul lor  intr-un stat.
Defiecare data cind am ocazia pun o intrebare reprezentantilor conducerii din sistemul educational/universitati “Cum putem asigura studentilor studii de calitate daca multi dintre profesori nu au o pregatire de calitate” . Sau fiu iertat daca am ofensat pe cineva dar trebuie sa recunoastem ca de aproximativ 7 ani in rindul profesorilor pasesc persoane care nu au o pregatire foarte buna sau in timpul anilor de studentie nu au avut cea mai buna reusita. In confirmarea celor mentionate aduc si un exemplu. Am intrebat doi lectori (de virsta diferita si in diferite momente) de la o universitate, care erau la inceput de cariera si pe care ii cunosteam ca nefiind unii dintre cei mai buni studenti “De ce a-ti decis sa ramineti sa activati la universitate ? ” cit nu ar fi de straniu dar raspunsul a fost acelasi “…decit sa merg la tiriit piatra mai degraba aici”. Din acest raspuns putem face multe concluzii si cu parere de rau nu prea promitatoare. Parerea mea este ca in acest sistem trebuie efectuate schimbari radicale, nu poate fi profesor orisicine, doar cei mai buni dintre cei mai buni ar trebui sa ocupe acest post si sa poarte numele de Profesor. Anume la aceasta functie ar trebui sa fie concursul cel mai mare si salariile cele mai mari si anume in educatie ar trebui facute cele mai mari investitii pentru a creste noi generatii care nu ar sti ce inseamna coruptie, somer, saracie, etc.

Fiind lector, desigur ca nu sunt scutit si eu de intrebari ca : “De ce ai ramas sa predai la universitate? … ce salariu ai? ..iti place ?… ” Trebuie sa recunosc ca pedagogia este unul din hobby-urile mele, este ceea ce imi place sa fac si mi se primeste, cred eu. In plus activitatea de pedagog ramine o activitate nobila oricit nu ar fi aceasta neglijata si neapreciata de catre “cineva”. Referitor la salariu, sincer nu stiu cit constituie acesta si nici nu ma intereseaza deoarece stiu ca este mizer.

Traim cu totii o perioada de tranzitie la o politica ce se spune ca are un nou curs, avem o noua guvernare si un nou Ministru al Educatiei. Sincer nu sunt prea optimist atunci cind vine vorba despre viitorul program de activitate al noului ministru, si tare as dori ca acesta sa ma faca sa gresesc in ceea ce priveste optimismul meu… eu ii urez bafta!

Semnatura mea

3 Responses to Ziua Profesorului

 1. Sergiu Aparatu says:

  Într-adevăd unele persoane nu merită să fie numite profesori, din simplul motiv că studenţii buni cunosc cu mult mai multe decât ei. Dar vreau să spun că aceasta nu însemană că ei nu sunt oameni buni. Ar trebui să existe instrumente regulamentare care ar menţine forţa politicii de calitate a universităţilor şi ar pune automat punctele deasupra la i. Şi atunci ar fi clar şi fără careva supărări, că nu merită anume această profesie.
  S-a lansat o iniţiativă în privinţa aceasta, prin care studenţii puteau să participe la procesul de studiu şi să ne ofere a treia dimensiune în planul activităţilor profesorilor, astfel obţinânduse o imagine tridimensională clară privind personalităţile profesorilor.
  După cum ştiţi deja, această iniţiativă a pierit în faşă. Credcă învăţământul superior din Moldova are nevoie de-o altă modalitate de organizare a iniţiativelor şi tutelarea lor. Mă refer la sindicatul nostru care ucide orice iniţiativă înainte ca ea să fie analizată sau să prindă aripi.
  Soluţia este, cred eu, formarea Ligilor Studenţeşti, “opoziţia” sindicatului conservator şi “încuibărit”. Cei drept este nevoie de multe forţe şi mult timp.
  Pe final precizez că Ion are o experienţă în domeniu iniţiativelor dar nu sunt sigur că spiritul iniţiativelor sale nu a fost ucis de veteranul sindicatului moldovenesc Anatol Alexei…

  • Ion MUNTEAN says:

   In totdeauna Sergiu m-am bucurat de sustinerea ta si ideiile sanatoase, sunt in totalmente deacord ca sistemul de invatamint are nevoie de o reanimare, trebuie implementate acele mecanisme care ar trezi interesul studentilor fata de studii, motivarea acestora si eliminarea flagelului coruptiei din acest sistem care denatureaza numele unei institutii de invatamint, dar acest lucru poate fi facut doar de tineri cu noi forte, cu noi viziuni si care cunosc cu adevarat problemele studentilor si nicidecum de cineva care are peste 50 si manipuleaza sistemul educational de zeci de ani in aceeasi maniera…
   In ceea ce priveste rolul structurilor sindicale in dezvoltarea initiativelor studentesti nu cred ca o sa te contrazica cineva, argument este si formarea senatului studentesc de la UTM, cei care au fost implicati cunosc suficient de bine situatia.
   …si doar la noi in tara putem intilni reprezentanti ai structurilor sindicale universitare studentesti “studenti” care au peste 30 de ani.

 2. It’s actually a great and helpful piece of information. I’m happy that you just shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: