Criza economica, un impediment sau nu in procesul de implementare a Sistemelor de Management ?


Este imbucurator faptul ca in RM tot mai multe organizatii au adoptat decizia implementarii unui Sistem de Management. Numarul organizatiilor care au deja certificat cel putin un Sistem de Management depaseste cifra de 150 fata de 52 in anul 2007.  Cresterea remarcabila a numarului organizatiilor certificate ISO in anii 2007-2009 se datoreaza in mare parte proiectului MSTQ.

Este bine cunoscut ca pentru a obtine un proiect reusit de implementare si certificare a unui Sistem de Management in cadrul unei organizatii sunt necesare reurse umane, financiare si de timp. Iata ca de la sfirsitul anului 2008 o buna parte din intreprinderi au dat semne ca la capitolul resurse financiare stau mai prost, adica sunt afectati de ceea ce Guvernul Republicii Moldova nu a recunoscut in prima jumatate a anului 2009, criza economica. Desigur ca decizia implementarii unui Sistem de Management era si continua a fi tergiversata din aceasta cauza. Mai mult ca atit o parte din organizatiile care erau inscrise in proiectul MSTQ au renuntat la aceasta. Desigur ca este regretabil acest lucru, nu avem atit de multe ocazii de a obtine o cofinantare in asemenea scopuri.

Vis-a-vis de aceasta situatie, personal am o parere aparte. Criza este criza, nu doar RM este afectata, dar renuntarea  sau intreruperea procesului de implementare a unuia sau citorva sisteme de management ar trebui sa fie o decizie luata in ultima instanta de catre o organizatie si chiar in situatii critice. Din potriva, implementarea unui sistem de management în contextul situaţiei economice actuale ar putea fi o decizie strategică a organizaţiei pentru raţionalizarea resurselor de timp şi activităţilor resurselor umane. La ce ma refer cind spun rationalizarea resurselor umane?  Pe timp de criza intr-o organizatie scade numarul de clienti, scade volumul de producere, si desigur creste timpul liber al angajatilor. Reusita implementarii unui proiect depinde de cit de mult pot angajatii sa participe la procesul de implementare, aceasta fiind o problema in cadrul multor organizatii.

Si totusi care ar trebui sa fie decizia unei organizatii care doreste sa-si implementeze un Sistem de Management dar se confrunta cu probleme financiare. Desigur ca implementarea unui standart in timp de criza economica nu va scoate organizatia imediat din criza si nici nu va aduca la cresteri financiare imediate, dar sigur va contribui la mentinerea acesteia cu un pas in fata concurentilor si va constitui un avantaj in perioada de competitie economica. In aceasta situatie doar o abordare psihologica a acestui subiect cu angajatii organizatiei si un mecanism reusit de motivare nonfinanciara a personalului va contribui la construirea unui fundament cu un durabil viitor prosper.

Semnatura mea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: